Papanași
19.05.2022
Un desert tradițional care vă va aduce zâmbetul pe buze!

Ingrediente:
- 400 g brânză de vaci grasă și bine scursă de zer
- 300 g făină
- ½ plic praf de copt (1 linguriță rasă)
- 2 ouă
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilinat
- coajă rasă de la o lămâie
- smântână și dulceață pentru servit
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
- Punem brânza de vaci într-un bol și o amestecăm cu zahărul pudră. Adăugăm gălbenușurile, vanilia și praful de copt și omogenizăm. Batem spumă albușurile și le adăugăm în compoziție. Amestecăm cu mișcări circulare în același sens până când albușurile sunt încorporate integral.
- Adăugăm făina și frământăm până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Cantitatea de faina poate varia cu câteva grame în plus sau în minus, în funcție de mărimea oului, de consistența brânzei de vaci, de tipul de făina. Așadar, adăugați inițial mai puțină, apoi frământați, adăugând făina puțin câte puțin până ajungeți la consistența optimă. Formăm 8 bile de aluat. Aplatizăm biluțele ușor cu palma și decupăm în mijloc un cerculeț cu ajutorul unui decupator în forma de cerc. Din aluatul scos din mijloc, modelăm o biluță.
- Prăjim papanașii pe ambele părți în baie de ulei. Atenție, uleiul trebuie să fie foarte bine încins, altfel vor deveni prea uleioși. Îi scoatem pe șervețele de bucătărie ca să scăpăm de uleiul în exces. Cât sunt calzi, punem smântâna și apoi dulceața deasupra.
Să îi savurați cu plăcere!