Cremă de zahăr ars
06.09.2022
Un desert răcoritor care îți vor încânta papilele gustative!

Ingrediente:
- 8 ouă întregi
- 200 g zahăr tos
- un vârf de cuțit sare
- miezul de la o păstaie de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilinat
- 1 L lapte cu min. 3,5% grăsime
- 150-200 g zahăr tos pentru caramel
Mod de preparare:
- In vasul mixerului am spart cele 8 oua. Am adaugat zaharul, sarea si vanilia si am mixat totul 2-3 minute. Am adaugat treptat laptele rece si am subtiat compozitia. Gata! Amestecul este destul de spumos. L-am lasat deoparte.
- Daca aveti o cratita metalica potrivita puteti face zaharul ars direct in ea. Se pune zaharul in cratita si se aseaza pe foc mediu. Se supravegheaza! Se amesteca ocazional pentru o topire uniforma. Zaharul trebuie sa devina maro roscat, fara sa se arda! Se trage cratita deoparte si, cu manusi de bucatarie sau carpe groase, se inclina si se invarte astfel incat sa i se tapeteze peretii si fundul cu acest caramel. ATENTIE MAXIMA! Zaharul ars are temperaturi de peste 150 C si arde pielea pana la os! Lucrati cu grija! Cratita tapetata cu caramel se lasa cateva minute la racorit. Veti auzi cum pocneste si trozneste caramelul in timpul racirii.
- Dupa ce s-a racit caramelul, se pune amestecul omogen si se baga la cuptor. Am copt crema de zahar ars cca. 40 de minute, pana ce am vazut ca s-a inchegat compozitia bine. Lasati sa se racesca peste noapte si este gata sa fie servita.
Sa aveti pofta!