Brânzoaice
01.06.2021
O gustare dulce ce vă poate ține chiar și de foame!
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 500-550 g faina
- 25 g drojdie proaspătă
- 1 plic drojdie uscată
- 2 ouă
- 1 linguriță zahăr
- 180 ml lapte ușor călduț
- 1 linguriță de esență vanilie
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit
Pentru umplutură:
- 300-350 g brânză proaspătă de vaci
- 1 ou
- coaja de la o rasă lămâie
- 2 plicuri zahăr vanilinat
- 60 g zahăr+ pentru decor
Mod de preparare:
- Pentru a pregăti aluatul pentru brânzoaice la tigaie, amestecăm făina cu drojdia dizolvată cu 1-2 linguri lapte călduț și 1 linguriță zahăr ( drojdia se pune peste făină după ce creste în volum), apoi adăugăm vanilia, ouăle și restul de lapte. Frământăm aluatul până devine neted și nu se lipește de mâini. Lăsăm la dospit în loc cald timp de 30-45 minute sau până își dublează volumul.
- În acest timp pregătim umplutura. Amestecăm brânza cu restul ingredientelor până se omogenizează.
După ce a crescut aluatul, întindem o foaie de 4 mm grosime, si decupam cercuri sau pătrate. Pentru brânzoaice mari folosim ca etalon mărimea unei farfurii pentru aperitiv, iar pentru cele mici, mărimea farfuriei mici de desert. Punem brânza pe jumătate din aluatul decupat, lăsând marginile libere (în jur de 1 cm), astfel încât, atunci când suprapunem, să putem lipi aluatul cu ajutorul unei furculițe. - Le prăjim în ulei încins pe ambele părți, apoi le scoatem pe un prosop de bucătărie ce va absorbi surplusul de ulei, și le pudrăm cu zahar (după preferință - zahăr tos sau zahăr pudră). Nu se prăjesc la foc foarte mic pentru ca absorb ulei.
Poftă bună!