Albă ca Zăpada

08.03.2022

Un desert dulce și spectaculos care se poate savura de minune în perioada sărbătorilor de iarnă!

Ingrediente:

Foi fragede:

  • 10 linguri de lapte
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • 2 ouă
  • o linguriță rasă de amoniac
  • un praf de sare
  • faina cât cuprinde (500-550 g)

Cremă:

  • 1 litru de lapte
  • 8 linguri de făină
  • 6 linguri de zahăr
  • un pachet de unt (200 gr)
  • coaja de la o lămâie
  • 1 esență de vanilie
  • sucul de la 1/2 de lămâie 
  • nucă de cocos pentru ornat

Mod de preparare:

Prima operatiune consta in prepararea aluatului pentru foi.

  1. Amestecăm într-un bol ouăle, zahărul, uleiul și laptele. Batem bine totul cu un tel încât să topim zahărul. Adăugăm sarea și amoniacul dizolvat în puțină zeamă de lămâie și apoi adăugăm făina puțin câte puțin până obținem un aluat omogen, potrivit de tare, care nu se lipește de mâini. Lăsăm aluatul să se odihnească pentru 30 de minute. Îl împărțim în trei și întindem fiecare parte de aluat pe o bucată de foaie de copt până când aluatul devine foarte subțire și se potrivește cu dimensiunea tăvii în care vreți să coaceți foile. Întoarceți o tava cu fundul în sus și puneți pe ea foaia bine întinsă, cu tot cu foaia de copt. Coaceți foaia pentru 15 min la foc mic (150 grade) până ce foaia se întărește și se colorează foarte puțin. Procedați la fel cu cu celelalte 2 foi.
  2. Urmează apoi prepararea cremei. Punem într-o cratiță făina, zahărul, coaja de lămâie și turnăm lapte puțin câte puțin pentru a forma o pasta. Continuăm să turnăm laptele până când pasta se diluează din ce in ce mai mult și până ce terminăm laptele. Punem crăticioara la fiert, la foc mic și amestecăm continuu până ce crema se îngroașă. Dacă vi se pare că nu ați obținut o crema destul de groasa, dizolvați 2 linguri de faina în puțină apă rece și turnați peste cremă. Mai fierbeți pentru 5 minute sau până ce crema se îngroașă. Esența de vanilie și sucul de lămâie se pun după ce luam crema de pe foc.
  3. Acoperiți crema cu o folie de plastic, direct pe suprafața cremei ca să nu se formeze crusta si lăsați-o să se răcească. Când s-a răcit, mixați crema, adăugând puțin câte puțin din untul lăsat la temperatura camerei.

    Pentru a monta prăjitura, tapetați tava pe spatele căreia ați copt foile, cu folie de plastic, puneți una din foi apoi puneți un strat de crema (ceva mai puțin de jumătate din cantitatea totală), puneți a doua foaie și iar un strat de cremă, păstrând 3 linguri și apoi ultima foaie, iar deasupra cele 3 linguri de crema păstrate.

    Întindem bine crema deasupra ultimei foi și presărăm nucă de cocos din belșug. Împachetăm bine prăjitura în folie de plastic, punem deasupra ei un tocător, apoi o greutate și lăsăm prăjitura în frigider peste noapte până ce foile se înmoaie. Tăiem prăjitura după bunul plac și o servim rece.


Spor la treabă și, apoi, poftă bună!



Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți